مواد غذایی سرشار از ویتامین کا (K Vitamin)
به گزارش وبلاگ سفر، ویتامین K یکی از ضروری ترین مواد مغذی مورد احتیاج جهت برخورداری از سلامتی مطلوب است. این مقاله فهرستی از مواد غذایی سرشار از ویتامین K را در اختیارتان قرار می دهد.
مترجم: رزیتا ملکی زاده
ویتامین K یکی از ضروری ترین مواد مغذی مورد احتیاج جهت برخورداری از سلامتی مطلوب است. این مقاله فهرستی از مواد غذایی سرشار از ویتامین K را در اختیارتان قرار می دهد.
ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی با خواص لخته کنندگی خون است که بدون آن خون انسان قادر به انعقاد نخواهد بود. این ویتامین فوائد بسیاری همانند انعقاد خون، سلامت عروق خونی، رشد و تکامل مناسب استخوان و غیره دارا می باشد. هر چند این ویتامین در بدن فراوری می گردد، اما میزان آن جهت برطرف احتیاجهای بدن کافی نیست. بنابراین میزان مورد احتیاج آن به وسیله مواد غذایی سرشار از ویتامین K مصرفی به اسم بخشی از یک رژیم غذایی متعادل تأمین می گردد. برترین منابع آن عمدتاً سبزیجات برگ سبز و میوه تازه است.
اطلاعات مفید
ویتامین K در سال 1929 به وسیله هنریک دام دانشمند دانمارکی در حالی کشف شد که خواص انعقاد خون توجه او را به خود جلب کرده بود. این نام از واژه koagulations vitamin به معنای ویتامین منعقد کننده خون گرفته شده است که تحت اسم ویتامین K شناخته می گردد. این ویتامین غیر از خواص مهم لخته کنندگی خون، بعلاوه برای استخوانها مفید است به این علت که نقشی مهم در مینرالیزاسیون یا معدنی شدن (bone mineralization) استخوان ایفاء می نماید.
ترکیبات ویتامین K2 (مناکینون ها) (menaquinones) به وسیله باکتریها در روده انسان به ویژه در ناحیه پایین تر روده ساخته و در کبد ذخیره می شوند. افرادی وجود دارند که نمی توانند مقادیر کافی از این ماده مغذی را فراوری کنند، خصوصاً افرادی که دچار آسیب روده شده اند. این افراد به منظور جبران این کمبود، احتیاج دارند که مواد غذایی سرشار از این ویتامین را مصرف کرده و یا مکملهای آن را به میزان حدوداً 65 تا 120 میکروگرم به صورت خوراکی مصرف کنند.
طبخ مواد غذایی
مواد غذایی خام، مانند میوه و سالاد برترین منابع این ویتامین بوده به این علت که جذب مواد معدنی از آنها راحت تر است. برترین راه تهیه سالاد از میوه و سبزیجات سبز و افزودن به رژیم غذایی روزانه است. مواد غذایی پخته شده به اسم منابع بد در نظر گرفته می شوند. خواص سلامتی بخش مواد غذایی در حین پخت از بین رفته به این علت که پیوندهای شیمیایی شکسته شده و مواد مغذی از بین می فرایند. ساده ترین راه طبخ ملایم و یا مصرف غذای نیمه پخته است. ارزش غذایی این سبزیجات با آن سبزیجات ترد حفظ می گردد. این مواد مغذی با آب پز شدن، به درون آب وارد شده بنابراین بهتر است که از این آب جوش به اسم سوپ و یا استکاک استفاده گردد.مواد غذایی
در ادامه چند منبع معمول ویتامین K معرفی می شوند:یونجه
مارچوبه
برگ چغندر
کلم بروکسل
کلم بروکلی
کلم
کلم کلارد
برگ قاصدک
کاسنی فرنگی یا اندیو
کلم کِیل
کاهو
برگ خردل
بامیه
پیاز
نخود فرنگی
جعفری
کتانجک یا اشنه دریایی
اسفناج
ساورکراوت (کلم پیچ که خرد کرده و در آب خود می پزند)
برگ شلغم
چند ادویه خشک کرده
ریحانکرفس خشک کرده
گشهم
مرزنجوش
پونه کوهی
جعفری
مریم گلی
آویشن
دیگر منابع
آرد سوخاری
نودل یا رشته فرنگی غنی شده با تخم مرغ
روغن ماهی
جگر
شیر
آلو
آلو بخارا
سویا
ماست
کمبود
افرادی که دچار کمبود این ماده مغذی شده اند، از انعقاد ناقص خون رنج برده و در نتیجه دچار خونریزی بیش از حد و بدون وقفه می شوند. اثرات این کمبود عبارتنداز:پوکی استخوان و سایر اختلالات استخوان، مانند شکننده شدن استخوان
خونریزی بیش از حد از جمله خونریزی یا هموراژ در بریدگی های کوچک
سایر عوارض جانبی مانند خونریزی بینی و کبودی
نقائص مادرزادی، و تغییر شکل فیزیکی مرتبط با رشد استخوان
بیماری های عروقی، انسداد سرخرگها همانند انعطاف ناپذیری شریان و آترواسکلروز.
عوارض جانبی
هر فردی که بیش از حد از این ماده مغذی در بدن خود داشته باشد، دچار غلیظ شدگی خون شده که به حمله قلبی، سکته مغزی و سایر بیماریهای قلبی عروقی منجر می گردد. افرادی که تحت درمان برای رقیق شدگی خون قرار دارند ضروری است که اطمینان حاصل کنند مصرف آنها از این ویتامین کمتر باشد تا از بروز هرگونه عوارض جانبی اجتناب گردد. داروهایی مانند وافارین و کومادین بایستی طبق تجویز مصرف شده تا از غلیظ شدن خون جلوگیری گردد. چنانچه پزشک شما توصیه کرده می توانید به هر جهت این مواد غذایی را در حد اعتدال مصرف کنید.مواد غذایی سرشار از ویتامین K به وفور وجود دارند اما بیشتر افراد نسبت به آن ناآگاه و هم نسبت به مصرف آنها بی تفاوت می باشند. بیشتر مردم مصرف غذاهای پخته شده و ادویه دار را به مصرف سالاد و میوه های مغذی ترجیح می دهند. کمی آگاهی و هوشیاری فرد را به آینده ای بهتر و توأم با سلامتی رهنمود می سازد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های پزشک متخصص در نظر گرفته گردد.
منبع: راسخون