ماجراجویی در دنیای پنیرهای ترکیه؛ طعم های بی نظیر و شگفت انگیز
به گزارش وبلاگ سفر، پنیرهای ترکیه تنوع بسیار بالایی دارند و هر منطقه با طعم ها و بافت های متفاوت پنیرهایش شناخته می گردد. در این کشور می توانید طعم پنیرهایی چون تولوم، لور، دیل و غیره را امتحان کنید.

پنیرهای ترکیه ای با تاریخچه ای کهن و تنوعی بی نظیر، بخش مهمی از فرهنگ غذایی این کشور را تشکیل می دهند. پنیر نقش کلیدی در بسیاری از دستورهای آشپزی ترکیه ای دارد؛ از صبحانه های سنتی گرفته تا غذاهای محبوبی چون بورک و پیده. هر منطقه از ترکیه پنیر خاص خود را دارد که با طعم و بافت متفاوتش شناخته می گردد؛ پس شما می توانید در سفر به این کشور، در کنار بازدید از جاهای دیدنی ترکیه، از چشیدن طعم های مختلف پنیر هم لذت ببرید.
یکی از معروف ترین پنیرها، پنیر سفید است که در صبحانه و سالاد استفاده می گردد. لور هم، پنیری خشک با پروتئین بالا است که در تهیه غذاهایی مانند گوزلمه و بورک کاربرد دارد. این پنیرها نه تنها از نظر طعم و بافت متنوع هستند، بلکه به دلیل روش های متفاوت تهیه و نگهداری، هرکدام تجربه ای منحصربه فرد از طعم های محلی ترکیه را ارائه می دهند.
در این مقاله می خواهیم شما را با دنیای خوشمزه پنیرهای ترکیه آشنا کنیم؛ پس تا انتهای نوشتار همراه وبلاگ سفر باشید.
با پنیرهای ترکیه آشنا شوید:
- پنیر تولوم
- پنیر دیل
- پنیر میهالیچ
- پنیر کوپانیستی
- پنیر سفید
- پنیر هاتای
- پنیر لور
پنیر تولوم
پنیر تولوم (Tulum peyniri)، پنیری ترکی است که عمدتا از شیر بز و در منطقه ها کوهستانی کشور می گردد. این پنیر سفید رنگ، بافت خامه ای دارد و طعم خاص و منحصربه فرد آن از ملایم و کمی شیرین تا حدودی تلخ تغییر می نماید.
توصیه می گردد پنیر تولوم را با روغن زیتون، میوه، انجیر، زیتون و سبزیجات تازه سرو کنید تا عطر و بوی منحصربه فرد آن به خوبی در دهان احساس گردد. این پنیر با نان لواش بسیار لذیذ است.
پنیر دیل
دیل (Dil)، پنیر سنتی ترکیه ای است که از شیر گاو و در اطراف شهرهای بیلجیک (Bilecik) و بورسا (Bursa) تهیه می گردد. این پنیر تازه، سفید رنگ است و بافتی رشته ای شبیه به موزارلا (mozzarella) دارد. وقتی پنیر ذوب می گردد، بافت آن رشته ای تر هم می گردد. به همین خاطر در پیتزاهای ترکیه ای، به جای استفاده از این نوع پنیر از پنیر کاشار (kasar) استفاده می نمایند.
طعم پنیر دیل ملایم، شیری، شیرین و کمی شور است. این پنیر معمولا به صورت قطعات بزرگ مکعب مستطیلی عرضه می گردد؛ اما می توان آن را به تکه های کوچک تر، شبیه به زبان، برش داد. دیل در واقع در زبان ترکی به معنای زبان است. پنیر دیل تازه معمولا در صبحانه سرو می گردد که البته مدل بافته شده آن را پنیر ارگو (orgu peyniri؛ به معنای پنیر بافته شده) می نامند.
پنیر میهالیچ
میهالیچ (Mihalic peyniri)، پنیری ترکی است که در بورسا و بالیکسیر (Balikesir) فراوری می گردد. دلیل نام گذاری آن هم ریشه در منشا فراوری آن، یعنی روستای کاراجه بی (Karacebey) دارد که در گذشته آن را میهالیچ می نامیدند. در گذشته این پنیر را از شیر خام گوسفند تهیه می کردند؛ اما امروزه آن را از شیر گاو یا ترکیبی از شیر بز، گوسفند و گاو تهیه می نمایند؛ زیرا شیر گوسفند دیگر به اندازه کافی فراوری نمی گردد.
پنیر میهالیچ را در آب نمک نگهداری می نمایند تا بافتی سفت و الاستیک پیدا کند. سپس آن را نمک می زنند و قبل از فروش به صورت ورقه ای یا توپی خشک می نمایند. با کهنه شدن پنیر، بافت آن شنماینده، دانه ای و باز می گردد؛ در حالی که طعم آن تند و شور است.
پنیر کوپانیستی
پنیر کوپانیستی (Kopanisti peynir) به طور سنتی از شیر بز یا گوسفند تهیه می گردد. گرچه امروزه بعضی فراورینمایندگان، این پنیر را از شیر گاو یا مخلوطی از سه شیر گاو، گوسفند و بز تهیه می نمایند؛ البته این شیرها از نژادهای پرورش یافته در سیکلاد (Cyclades) در دریای اژه جنوبی (Aegean Sea) گرفته می گردد. رژیم غذایی حیوانات این منطقه، بر اساس گیاهان معطر و بومی است که بر طعم شیر آن ها تاثیر می گذارد.
در گذشته نه چندان دور، در روش سنتی به پنیر کوپانیستی، کره تازه می افزودند؛ این کره از خامه پس از خامه گیری شیر حاصل می گردد. کره افزوده شده که تنها 15 درصد وزن کل پنیر را تشکیل می دهد، بر چربی آن می افزاید و بافت خامه ای به آن می بخشد.
پنیر سفید
پنیر سفید (Beyaz peynir) یک پنیر نیمه نرم ترکی است که از شیر غیر پاستوریزه گاو، گوسفند یا بز تهیه می گردد. رنگ پنیر، سفید خالص است و بافتی شبیه به پنیر فتای یونانی دارد. آن را معمولا در آب نمک، بیش از 6 ماه نگهداری می نمایند.
طعم پنیر سفید تند و بافت آن شنماینده است. به طور سنتی به صورت تکه ای یا قطعات مستطیلی شکل فروخته می گردد. این پنیر عضو اصلی صبحانه های ترکی است و می توان از آن در غذاهای خمیردار، سالاد یا انواع غذاهای ترکی نیز استفاده کرد. گرچه پنیر سفید در سراسر ترکیه فراوری می گردد؛ اما برترین نمونه های آن را می توانید از استان های غربی تهیه کنید.
پنیر هاتای
پنیر هاتای (Hatay peyniri) که با عنوان پنیر کونفه (kunefe peyniri) نیز شناخته می گردد، پنیری نرم است که معمولا از شیر خام گاو، بز یا ترکیبی از هر دو تهیه می گردد. رنگ آن سفید یا زرد روشن است، بافتی کرمی و کشدار و طعمی بی نمک و ملایم دارد.
پنیر هاتای همان طور که از نامش پیدا است، در استان هاتای ترکیه فراوری می گردد. این پنیر را معمولا در تهیه دسر محلی و اصیل کونفه آنتاکیه (Antakya kunefe) استفاده می نمایند؛ اما می توان آن را به تنهایی مصرف کرد یا به عنوان ماده میانی بورک، تاپینگ برای پاستا، پیده و سایر غذاها به کار برد.
پنیر لور
لور (Lor) یک پنیر سفید ترکیه ای است که از به جای مانده لخته های شیر صاف شده، تهیه می گردد. بافت آن بسیار خشک و خردشونده است و هنگام گرم شدن تغییر زیادی نمی نماید. پنیر لور به دلیل وجود پروتئین بالا، در میان افراد سلامت محور و بدن سازها بسیار محبوب است. پنیر لور معمولا به تنهایی خورده نمی گردد؛ اما می توان آن را با ادویه ها و سبزیجات مخلوط و برای صبحانه سرو کرد. این پنیر در بورک یا پنکیک های گوزلمه نیز استفاده می گردد.
شما هم اگر با پنیرهای خوشمزه ترکیه آشنا هستید یا تجربه هایی خاص و ماندگار از خوردن این پنیرها دارید، خشنود می شویم آن را با همراهان وبلاگ سفر در میان بگذارید.
پرسش های متداول
معروف ترین پنیرهای ترکیه کدامند؟
پنیر تولوم، پنیر دیل، پنیر میهالیچ، پنیر کوپانیستی، پنیر سفید، پنیر هاتای و پنیر لور از معروف ترین پنیرهای ترکیه هستند که در استان ها و شهرهای مختلف این کشور فراوری می شوند.
کدام پنیرهای ترکیه برای صبحانه مناسب هستند؟
از پنیر دیل، پنیر سفید و پنیر لور در صبحانه های ترکیه استفاده می گردد. پنیر دیل طعمی شیرین و کمی شور دارد و پنیر سفید شبیه به پنیر فتا است. پنیر لور را نیز با ادویه ها و سبزیجات برای صبحانه سرو می نمایند.
منبع: کجارو