بندر مقام و جاذبه های دیدنی آن
به گزارش وبلاگ سفر، یکی از زیباترین بندرهای جنوبی کشور که در هرمزگان واقع شده است، بندر مقام است. بندر مقام جاذبه های طبیعی و منحصربه فرد زیادی را در گوشه و کنار خود جای داده است. تلاقی کوهستان های بلند با خلیج فارس در نزدیکی بندر مقام زیباترین سواحل صخره ای جنوب ایران را به وجود آورده اند.
اگر قصد خرید آنلاین بلیط هواپیما بندرعباس و سفر به جنوب کشور را دارید؛ بد نیست بدانید که، سواحل بندر مقام از زیباترین جاها و جاذبه های گردشگری هرمزگان هستند. طی سال های گذشته، گردشگران زیادی بندر مقام و دیدنی های اطراف بندر مقام را برای بازدید انتخاب و به غرب هرمزگان سفر نموده اند.
شلوغی و ازدحام مسافران در نواحی جنوبی کشور ایران آسیب هایی را نیز به سواحل بکر این منطقه وارد نموده است. گفتنی است که رعایت نکردن برخی نکات سبب نابودی زیست بوم سواحل صخره ای بندر مقام خواهد شد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با بندر مقام و جاهای دیدنی بندر مقام بیشتر آشنا کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.
بندر مقام کجاست؟
بندر مقام یکی از شهرهای بندری استان هرمزگان در فاصله تقریبی 170 کیلومتری غرب بندر لنگه است. بندر مقام از توابع شهرستان شیبکوه بندرلنگه است. بندر مقام به علت نزدیکی به بکرترین سواحل صخره ای خلیج فارس توانسته در میان گردشگران معروفیت و محبوبیت خاصی را کسب نماید. طی سال های گذشته گردشگران کمتری بندر مقام و سواحل بکر و صخره ای اطراف را می شناختند ولی با مرور زمان و رونق طبیعت گردی؛ افراد زیادی به سیر و سفر در طبیعت علاقه مند شدند و توجه گردشگران به نقاط بکر و دست نخورده جلب شده است. کوه سنجول در جوار بندر مقام واقع شده است. بعلاوه بندرهای نخیلو، جزه و بستانه نزدیک ترین شهرها در امتداد خط ساحلی در شرق و غرب بندر مقام هستند.
در گوشه و کنار بندر مقام لنج های چوبی خودنمایی می کنند و توجه گردشگران زیادی را به خود جلب می نماید. بعلاوه سواحل بندر مقام برای شنا و سرگرمیات هیجان انگیز آبی مختلف فوق العاده مناسب هستند. بد نیست اطلاع داشته باشید که فعلاً در بندر مقام اسکله عمومی برای رفت و آمد گردشگران وجود ندارد و مسافران به صورت سنتی و با قایق های محلی از بندر مقام به سمت جزیره لاوان رفت و آمد می کنند.
آشنایی با اهالی بندر مقام
مردم خطه بندر مقام و روستاهای اطراف آن عرب زبان هستند و از بومیان اصیل جنوب ایران محسوب می شوند. اهالی بندر مقام بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند. شغل اصلی مردم بندر مقام، ملوانی و ماهیگیری است. بانوان بندر مقام نیز به فراوری صنایع دستی، پخت نان و نگهداری از دام ها مشغول هستند. جالب است بدانید که؛ یکی از مرغوب ترین انواع میگو در سواحل بندر مقام صید می گردد. در طول سال های اخیر با استقبال طبیعت گردان از بندر مقام، اقتصاد مبتنی بر گردشگری در بندر مقام و نواحی اطراف آن پیشرفت قابل توجهی نموده است.
برترین زمان سفر به بندر مقام
همان طور که اطلاع دارید استان هرمزگان از گرم ترین نقاط جنوبی ایران است و شهرها و بندرهای مختلف استان هرمزگان به علت مجاورت با دریا آب و هوایی شرجی دارند. در گرم ترین روزها در شهرهای مختلف استان هرمزگان دمای هوا از 40 درجه سانتی گراد نیز بالاتر است. از اولین روزهای بهار تا انتها مهرماه رطوبت و گرمای هوا در استان هرمزگان به بیشترین و بالاترین اندازه خود می رسد. در این بازه زمانی از سال تحمل آب و هوای گرم و شرجی بندر مقام برای گردشگران بسیار سخت خواهد بود. به همین علت گردش و بازدید از جاهای دیدنی بندر مقام نیز امکان پذیر و جالب نخواهد بود.
با شروع فصل پاییز آب و هوا در بندر مقام کم کم رو به اعتدال می رود. در شش ماه دوم سال بندر مقام هوایی خنک بهاری و دلپذیری را تجربه می نماید. چون در بندر مقام نواحی اطراف آن خبری از سوز و سرمای زمستانی نیست؛ ماه های دی و بهمن برترین زمان ها برای رزرو تور مسافرتی و سفر به بندر مقام است. اگر به اتراق شبانه در سواحل بندر مقام علاقه دارید، بهتر است اسفندماه را برای سفر و سرگرمی انتخاب نمایید. در نخستین روزهای بهار و هم زمان با تعطیلات نوروز گرچه هوا رو به گرمی می رود ولی گردشگران زیادی به بندر مقام سفر می کنند. گفتنی است که گرمای هوا در این ایام زیاد آزاردهنده نیست.
اقامت در بندر مقام
یکی از گزینه های اقامت در بندر مقام می توان به خانه های بومی و اقامتگاه های بومگردی اشاره نمود. دیگر روستاهای اطراف بندر مقام نیز خانه های روستایی و اقامتگاه های بومگردی زیبایی را برای اقامت و استراحت گردشگران بندر مقام آماده نموده اند. اگر به آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان هرمزگان علاقه دارید؛ اقامت در روستاها برترین گزینه برای شما محسوب می گردد. چنانچه به رزرو هتل یا مسافرخانه تمایل دارید، اقامتگاه های بندر لنگه و بندر عسلویه را به شما پیشنهاد می کنیم. گفتنی است که بندر لنگه و بندر عسلویه حدود 120 کیلومتر با بندر مقام فاصله دارند. برای رسیدن به بندر مقام تقریباً 3 یا 4 ساعت باید زمان صرف نمایید.
در این میان، بسیاری از گردشگرانی که به بندر مقام سفر نموده اند، تمایل به برگزاری کمپ در طبیعت و سواحل زیبای اطراف بندر مقام دارند. سواحل صخره ای اطراف بندر مقام از ساحل مکسر گرفته تا سواحل روستاهای جاده بستانو و جزیره لاوان، برای اتراق و وقت گذرانی در دل طبیعت فوق العاده ایده آل هستند. اطلاعات لازم را برای انتخاب برترین نواحی برای برپایی چادر خود می توانید از بومیان منطقه کسب نمایید. بعلاوه هنگام سفر به بندر مقام برای کمپ در طبیعت، بهتر است همه وسایل مورداحتیاج را همراه داشته باشید.
مسیر دسترسی بندر مقام
فعلاً تنها راه سفر به بندر مقام مسیر زمینی است. بندر مقام هیچ فرودگاهی ندارد. بعلاوه تعداد خیلی کمی وسایل حمل و نقل عمومی در این مسیر تردد می کنند. بنابراین با توجه به فاصله بندر مقام از سواحل و جاذبه های دیدنی اطراف آن، برترین انتخاب و گزینه برای سفر به بندر مقام خودروی شخصی است. با دیگر وسایل نقلیه عمومی مانند هواپیما باید اول به شهرهای بزرگ اطراف بندر مقام بروید و سپس خود را با تاکسی یا اتوبوس به بندر مقام برسانید.
مسیر دسترسی به بندر مقام دو راه است که شما با توجه به استان سکونت خود می توانید یکی از این دو راه را انتخاب نمایید. اگر از سمت غرب و استان بوشهر وارد استان هرمزگان شدید، اول باید به بندر پارسیان بروید. بندر پارسیان، از مسیر جاده ساحلی و زیبای مقام بستانو به بندر مقام می رسد. طول جاده بستانو در حدود 56 کیلومتر است و از خط ساحلی در جوار خلیج فارس عبور می نماید. فاصله بندر عسلویه تا بندر مقام در حدود 120 کیلومتر است و پیمودن آن تقریباً به دو ساعت زمان احتیاج هست.
اگر هم از مرکز و شرق هرمزگان قصد سفر به بندر مقام را دارید، اولین مقصد شما بندر لنگه است. فاصله بندر لنگه تا بندر مقام در حدود 170 کیلومتر است. از بندر لنگه اول در مسیر ساحلی تا بندر چارک حرکت می کنید. پس از عبور از بندر چارک باید خود را در مسیر جاده حمیران تا روستای لشتانی برسانید. روستا لشتانی بعد از روستای رستاق واقع شده است. سپس از دوربرگردان پس از روستای لشتانی به سوی مخالف جاده بپیچید و وارد جاده بندر مقام شوید. پس از طی مسیری 40 کیلومتری به بندر مقام خواهید رسید.
جاذبه های گردشگری و دیدنی های بندر مقام
زیباترین جزیره ها، سواحل و بندرگاه های جنوبی ایران در اطراف بندر مقام جای گرفته اند. جالب است بدانید که تمام جاذبه های گردشگری فاصله کوتاهی تا بندر مقام دارند و در سفر به این بندر حتماً زمانی را به بازدید از جاهای دیدنی اطراف بندر مقام اختصاص دهید. در ادامه با ما همراه باشید تا برخی از مشهورترین جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری اطراف بندر مقام را به شما معرفی نماییم.
گردنه عشاق: یکی دیگر از جاذبه های طبیعی و گردشگری بندر مقام که در مسیر جاده بستانو واقع شده است گردنه عشاق است. گردنه عشاق تقریباً در فاصله 20 کیلومتری از بندر مقام واقع شده است و از زیباترین سواحل صخره ای در نزدیکی بندر مقام است. صخره های بلند گردنه عشاق چشم اندازی زیبا از سواحل خلیج فارس و منظره ها را به بیننده ارائه می نماید. برترین زمان برای بازدید و استفاده از طبیعت و منظره ها فوق العاده گردنه عشاق، هنگام غروب خورشید است.
در گردنه عشاق می توانید زیباترین تصاویر از سواحل صخره ای را با دوربین عکاسی خود ثبت کنید. جالب است بدانید که برخی شب های زمستانی ازدحام فیتوپلانکتون ها سبب درخشش سواحل ماسه ای گردنه عشاق می شوند و صحنه ای غیر قابل توصیف را خلق می کنند. بعلاوه منطقه گردنه عشاق برای علاقه مندان به صخره نوردی نیز گزینه مناسبی است؛ اما برخی بخش ها به علت مجاورت با آب دریا در طول سالیان طولانی توخالی شده اند.
ساحل مکسر: یکی از برترین و معروف ترین جاذبه های طبیعی گردشگری بندر مقام ساحل صخره ای مکسر است. ساحل مکسر معروف ترین جاذبه طبیعی بندر مقام در سه کیلومتری شمال غربی بندر مقام است و از بکرترین سواحل صخره ای غرب استان هرمزگان هم محسوب می گردد. بکری و زیبایی خارق العاده ساحل مکسر علت معروفیت بالای آن در سال های اخیر، مخصوصاً در میان طبیعت گردان شده است. در سواحل مکسر بندر مقام کوهستان های بلند در تلاقی با آب شور خلیج فارس و فرسایش سالیان طولانی، منظره های زیبا و وصف ناپذیری را خلق نموده اند. کلمه مکسر به معنی شکسته و خردشده است. شکل ظاهری صخره های این ناحیه علت نام گذاری این ساحل به نام مکسر شده است.
پیاده روی ساحلی، عکاسی، کمپ در طبیعت و تماشای غروب و آسمان شب برخی از سرگرمیات مجذوب کننده در ساحل مکسر هستند که مسافران با انتخاب هر کدام از این موارد می توانند لحظات خاطره انگیزی را از سفر به بندر مقام برای خود یادگار داشته باشند. جالب است بدانید که؛ ساحل مکسر بخشی از معروفیت خود را به علت دست نخوردگی به دست آورده است. اما امروزه متأسفانه به علت ازدحام گردشگران در این منطقه دیگر این ساحل چندان بکر نیست. احترام به حریم ساحلی این نواحی و زیست بوم منطقه سبب حفظ ساحل مکسر به عنوان یکی از گنجینه های ارزشمند در کرانه خلیج فارس خواهد بود.
جزیره شیدور: جزیره شیدور یکی از جاذبه های گردشگری نزدیک به بندر مقام است که با نام جزیره مارو هم شناخته می گردد. جزیره شیدور از بکرترین منطقه ها جنوبی ایران و خالی از سکنه است. جزیره شیدور چهارمین تالاب بین المللی هرمزگان و تنها آبسنگ مرجانی حفاظت شده در ایران است.
بعلاوه جزیره شیدور در سال 1999 میلادی به عنوان چهارمین تالاب بین المللی هرمزگان معرفی شده است. نکته جالب توجه در خصوص جزیره شیدور این است که؛ جزیره کوچک شیدور در گذشته مملو از مارهای سمی بوده است. به همین علت بومیان منطقه ها اطراف جزیره شیدور را با نام جزیره مارو یاد می کنند.
بد نیست بدانید که در جزیره شیدور هیچ امکانات و خدمات رفاهی وجود ندارد. گردشگران در طول سال های گذشته فقط برای لذت از آرامش منطقه به جزیره شیدور می روند. ماهیگیری، پیاده روی در سواحل بکر، پرنده نگری و عکاسی از مهم ترین سرگرمیات جزیره شیدور هستند که گردشگران از انجام این فعالیت ها لذت می برند. پوشش گیاهی جزیره شیدور فقط یک گیاه بنام شورپسند است که در برابر کم آبی بسیار مقاوم است. دسترسی به جزیره شیدور از بندر مقام و جزیره لاوان ممکن است. بیشتر سواحل جزیره شیدور را سواحل صخره ای تشکیل می دهند و این منطقه تنها حوزه آبسنگ مرجانی حفاظت شده در کرانه خلیج فارس در ایران است.
جاده بستانو: جاده بستانو که با نام جاده مقام بستانو نیز شناخته می گردد، یکی از جاذبه های گردشگری بندر مقام است که در سمت غربی بندر مقام واقع شده است. در واقع جاده بستانو، ساحلی است که در جوار خلیج فارس امتداد دارد. طول جاده بستانو تقریباً 56 کیلومتر است. جاده بستانو، بندر مقام را به بندر پارسیان متصل می نماید. در طول مسیری که در جاده بستانو طی می کنید؛ زیباترین جاهای دیدنی اطراف بندر مقام را خواهید دید.
جاده زیبای بستانو از یک طرف به کوهستان های پر پیچ و خم و از سمت دیگر به آب های زیبای خلیج فارس محدود می گردد. جاده بستانو تقریباً 20 سال پیش افتتاح و به بهره برداری رسیده است. کوهستان های جاده بستانو از زیباترین منظره ها طبیعی غرب استان هرمزگان هستند که به علت مجاورت با دریا در طول سالیان طولانی،تحت تأثیر فرسایش قرار گرفته اند. جالب است بدانید که؛ در برخی قسمت های جاده بستانو منظره ها کوهستان ها بسیار عجیب هستند و اشکالی خاص دارند. بدون شک بازدید از جاده بستانو و جاذبه های آن، خاطراتی به یادماندنی از سفر به بندر مقام را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
بندر پارسیان: در ادامه معرفی جاهای دیدنی بندر مقام به بندر پارسیان می رسیم. بندر پارسیان در فاصله 55 کیلومتری از بندر مقام و در انتهای مسیر جاده بستانو قرار گرفته است. بندر پارسیان هم مانند دیگر روستاها و بندرهای اطراف بندر مقام و استان هرمزگان به علت سواحل زیبا و صخره ای که در دل خود جای داده است، مشهور شده است. ساحل پارسیان زیباترین تصاویر از تلاقی کوهستان و دریا را برای بازدیدکنندگان خود به نمایش گذاشته است. شهر کوشکنار و جاهای دیدنی آن از مهم ترین جاذبه های تاریخی و طبیعی بندر پارسیان است که می توان به آنها اشاره نمود. شهر کوشکنار از تاریخی ترین منطقه ها گردشگری غرب هرمزگان است.
جزیره لاوان: یکی از بزرگ ترین جزایر خلیج فارس و جزایر قشم و کیش، جزیره لاوان است. گفتنی است که تنها راه ممکن برای دسترسی به جزیره لاوان، بندر مقام است. جزیره لاوان سواحلی ماسه ای، مرجانی و صخره ای را در کرانه خلیج فارس در دل خود جای داده است. سواحل ماسه ای منحصربه فرد، جزیره لاوان را به یکی از زیباترین سواحل جنوبی ایران مبدل نموده است. جزیره لاوان، زیستگاه و محل تخم گذاری یکی از گونه های کمیاب حیات وحش، یعنی لاک پشت های پوزه عقابی است. گوسفندان وحشی و آهوی جبیر نیز از دیگر گونه های جانوری در جزیره لاوان هستند. البته هرچه از بخش مسکونی جزیره لاوان به سمت حومه نزدیک شوید، منطقه ها بکرتری با منظره های فوق العاده را خواهید دید.
جزیره لاوان در گذشته با نام شیخ شعیب مشهور بود ولی در سال 1377 به لاوان تغییر نام داد. صید مروارید در جزیره لاوان از گذشته های دور متداول بود. امروزه ماهیگیری بعنوان مهم ترین فعالیت مالی بومیان جزیره انجام می گردد. در سفر خود به بندر مقام، اگر از جمله افراد طبیعت گردی هستید که به اتراق در سواحل زیبا علاقه دارند؛ جزیره لاوان یکی از برترین گزینه ها برای شما محسوب می گردد. برترین زمان برای گشت وگذار در جزیره لاوان، ماه های انتهای سال است.
روستای زیارت: روستای زیارت در غرب بندر مقام و از دیگر جاذبه های گردشگری بندر مقام است. روستا زیارت در فاصله 44 کیلومتری از بندر مقام واقع شده است و از توابع بندر پارسیان و شهرستان کوشکنار است. بنابراین روستای زیارت در فاصله کوتاهی تا روستاهای کوشکنار و بستانو است و دسترسی راحتی دارد. روستای زیارت طبیعتی بکر در کرانه خلیج فارس را به گردشگران و مهمانان خود ارائه می دهد. جالب است بدانید که؛ روستای گرمسیر زیارت امکان اقامت در اقامتگاه بومگردی و خانه های محلی نزدیک به ساحل را برای مهمانان خود آماده و مهیا نموده است.
سواحل زیبای خلیج فارس در جوار روستای زیارت مثل بقیه کرانه های اطراف منظره های بسیار تماشایی را خلق نموده اند. سراسر روستا زیارت را نخلستان های بلند پوشانده است. انواع صنایع دستی حصیری از جمله زیراندازها، سبدهای تزیینی، بادبزن های رنگارنگ و کلاه های متنوع برترین گزینه برای سوغات از سفر بندر مقام محسوب می شوند. روستای زیارت نسبت به سایر منطقه ها اطراف خود آب و هوایی ملایم تر دارد و به همین علت گردشگران زیادی در سفر به غرب هرمزگان این روستا را برای اقامت و استراحت انتخاب می کنند.
روستای مغدان: روستای مغدان تقریباً یکی از نزدیک ترین جاهای دیدنی و سرگرمیی به بندر مقام است که در غرب بندر مقام و در فاصله 35 کیلومتری بندر مقام قرار گرفته است. گردنه ریگی که از مشهورترین جاذبه های طبیعی این منطقه شناخته می گردد، در نزدیکی روستای مغدان است. روستای مغدان در مسیر جاده بستانو واقع شده است. بعلاوه روستای مغدان فاصله خیلی کوتاهی با ساحل نیرم دارد. برترین زمان برای بازدید از زیبایی های روستا مغدان فصل های پاییز و زمستان است.
منبع: گردشبان